A Jancsi és Juliska, a legkeményebb pszichohorror-történetek egyike a meseuniverzumban. A mese valós eseményeken alapul, de a szereplők nevét és a történet egyes részeit megváltoztatták. Nem is kicsit, ugyanis szemben a közimert Grimm-mesével, az áldozat az idős néni volt, a gyilkosság pedig a testvérpár lelkén száradt. A történet azonban a többi ponton meglehetősen egyezik – sőt pontosan a mézeskalács körül forog!

Jancsi és Juliska (Hansel und Gretel) a sötét erdőben megtalálják a mézeskalácsházat

Két konkurens nürnbergi mézeskalács készítő küzdelme elevenedik meg előttünk, amely végül tragédiába torkollott 1618-ban.

Katherina Scharder megbecsült nürnbergi mézeskalács céh özvegy tulajdonosát a cégeik egyesítése érdekében feleségül kérte Hans Metzler rivális mézeskalácsos. A burkolt cél azonban valójában a hölgy utánozhatatlan mézesének a receptje volt. A hölgynek nem állt érdekében a frigy, így visszautasította a kérőt. Metzler úr igen megorrolt a hölgyre és kor szokásainak megfelelően bosszúból feljelentette boszorkányság vádjával. Hans Metzler azt állította, hogy Katharina seprűnyélen lovagol és azokat, akik betérnek hozzá, előbb felhizlalja, majd megeszi. A bíróság azonban nem találta bűnösnek.

Katherina a felmentő ítélet ellenére elhagyta Nürnberget és Frankfurttól nem messze a spessarti erdőben, egy kis erdei házban indította újra az üzemét. Úgy látszik ez sem volt elég messze, Metzler a húgával együtt felkereste Katherinát. Meggyilkolták, és ahogy a mesében is írva vagyon egyik kemencébe dobták, hogy megszabaduljanak a holtesttől. A házat feltúrták a pincétől a padlásig a receptért, de nem találták meg, így a nagy mézesrecept-titok sírbaszállt Katerinával együtt.

Hansot és húgát letartóztatták és perbe fogták a gyilkosság miatt. Hans továbbra is ragaszkodott az állításához, hogy Katherina boszorkány volt és talált tanúkat, akik ezt megerősítették, így megúszhatta a gyilkosságot büntetés nélkül. Visszatért Nürnbergbe és sikeresen folytatta mesterségét a titkos recept hiánya ellenére is. Ő és családja mesélte tovább generációkon át a városban Katherina történetét. Grimm így Hans verzióját írta mesekönyvébe.

No, de felejtsük el a német mézeskalácsosokat! Helyette a legjobb, legvidámabb élményeidet oszd meg barátaiddal, és kísérd CheerUapp-os mézeskalácsokkal!

GRETEL & HANSEL Trailer (2020), a borzongás kedvéért, hogy utána még jobban essen egy kis vidámság, egy harapás mézeskalács!

Borítókép