Mézeskalács: Az időutazás trendi

Nagymamád Nusika (Anna) fülig pirult (sőt…), amikor Pista (István) megvette neki a legnagyobb, legszebb tükrös mézeskalács szívet a falusi búcsúban. A pillanatról ugyan nem készült dagerrotípia felvétel.  Így nincs is Pista papa nagy-háborús (1914-1918) huszáregyenruhás képe mellé tűzve a konyhakredencre, de a hangulatot jól visszaadja Fábri Zoltán 1956-os Körhinta filmje, amely a szerelemről szól.

Törőcsik Mari és Soós Imre kezükben mézeskalács szívvel a Körhinta című film ősbemutatóján az Uránia Filmszínházban 1956. március 2-án.

Fábri Zoltán legendás filmjének felújított változatát – 61 évvel a cannes-i premiert követően – a Filmalap kezdeményezésére műsorra tűzte a Cannes Classics. A 70 éves jubileumát ünneplő filmfesztivál szervezői a nagy presztízsű válogatással a mesterművek alkotói, megőrzői és felújítói előtt tisztelegnek. A fesztivál egykori bemutatóiból válogatják klasszikusokat a filmtörténet felújított mesterműveit felvonultató programba. Ide került az 1956-os Fábri film, a „Körhinta” is.

A film ikonikus jelenete

Fábri Zoltán 1955-ben Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével forgatott Körhinta című műve a fiatalság és a szerelem győzelmét hirdeti. A film nemzetközi sikere az 1956-os cannes-i filmfesztiválon indult, ahol François Truffaut még a Cahiers du Cinema ifjú filmkritikusaként, Fábri filmjét tartotta a nagydíjra érdemesnek és Törőcsik Marinak adta volna a legjobb női alakítás díját a fesztiválról írt beszámolója szerint.
Az ötvenes évek közepén a magyar film újjászületését jelző ‘Körhinta’ legteljesebb verzióját az eredeti kameranegatívból és két további filmanyagból állították össze a Filmarchívum filmtörténész-restaurátorai a közelmúltban. A Filmlabor szakemberei így a film lehető legteljesebb és technikailag legjobb változatát szkennelhették be 4K felbontásban. Majd a korszerű digitális restaurálás során észrevétlenül javították a súlyos sérüléseket, s egytől egyig beillesztették a hiányzó kockákat is, és visszaállították a film eredeti fényvilágát. Mindennek köszönhetően a ‘Körhinta’ régi szépségében lesz újra látható – legelőször Cannes-ban.

Körhinta, Trailer, Cannes 2017

Részlet: Kőrhinta, Mézeskalácsszív – „Párosan szép az élet” felirattal

A filmet a Fábri életműsorozat tagjaként újították fel a rendező születésének 100. évfordulójára. Hasonlóan tartja ébren a hagyományt Szekszárdon a 6. generációs Petrits mézeskalácsmanufaktúra.  Küldhetsz napjaink legtrendibb kalocsai mintájával mézeskalács szívet a CheerUapp-pal szeretteidnek.

CheerUapp webshop – mézeskalács szív