A kalocsai a legmenőbb

Kalocsai divat

Napjaink magyar és nemzetközi divattá vált ruháit is ezek a csodálatos régi motívumok díszítik. Az embert megérintik a színek, díszek. Talán az ősi szimbólumok hatnak, talán a színek vidám élettel teli kombinációi, talán a magyar lelkünket érintik meg.

A magyar nép ősidők óta díszít, hímez, amely ösztönösen, a díszítés iránt kifejlett, veleszületett érzékéből ered. A motívumokat ma is csodáljuk, a legújabb kor divatja szerint pedig szívesen hordjuk is ruhánkra varrva. A kalocsai minta az egyik legkedveltebb díszítőelem ruháinkon. Mindenesetre nem csak Magyarországon éli reneszánszát, hanem a világ nagy divatházai és celebjei is szívesen szerepeltetik modelljeiken és ruháikon.

Néhány elkapott pillanat:

 

Jenson Button, Mercedes Brazil Nagydíj 2011


Lewis Hamilton, Mercedes Magyar Nagydíj 2011


Kesha, az énekesnő egy földig érő, kalocsai mintás ruhában


Nicole Kidman kalocsai blúzban


Emma Watson lecserélte a varázslóköpenyét

Kalocsai hímzés
Az ókalocsai hímzések egyszínűek voltak. Eleinte csak tiszta fehér hímzőfonalat használtak az ágynemű, párnavég, asztalnemű díszítésére. Az ágyruhát gyakran fehér lyukhímzéssel varrták ki a korai időkben. Saját használatú holmikra hímeztek kék-vörös, fekete pamutfonallal is. A régi egyszínű színes hímzések általában kifakult zöldet mutatnak. Ennek oka az volt, hogy nem tudtak színtartó fonalat készíteni, beszerezni a korai időszakban. A huszadik század első harmadától kezdve igen színessé vált a kalocsai hímzés. A legismertebb, alkalmazott sajátos, helyi elnevezésű színek: tulipiros, lángszín, borszín, libazöld, irigy sárga, fecskenyakvörös, vadgalambkék, gálickék, bársonykék.

Kalocsai autentikus párnahímzés

Mézeskalács

A motívumok feltűnnek nem csak ruhákon, hanem épület-designelemként, bútorokon, termékcsomagolásokon. Használják a régi hagyományok életbentartására a szekszárdi 6. generációs Petrits mézeskalács kézművesműhelyben is, ahol nagyanyáink vásárfiája kel életre kalocsai mintával díszített mézeskalács szívekkel. Most pedig Te is küldhetsz napjaink legtrendibb kalocsai mintájával díszített mézeskalács szívet a CheerUapp-pal szeretteidnek!


CheerUapp webshop – mézeskalács szív