Praliné és Haute Cuisenne születése

A Praliné eredetét a legtöbb forrás egy bizonyos francia arisztokratához köti, aki udvari chéfjétől rendelte többféle változat szerint,

  • a nőcsábász legalapvetőbb hódító eszköze,
  • elfoglalt város közhangulatának javítása,
  • uralkodó kiengesztelése

céljából, de a chéf és tanoncai csodát teremtő ballépéseire is szükség volt a praliné megszületéséhez.

Az első anekdota szerint 1671-ben César de Choiseuil Plessis-Praslin herceg evett először pralinét. Szakácsa, a hírneves Clement Lasagne, – aki NEM találta fel a lasagne-t –, de helyette odaégette a készülő mandulás desszertet. Próbálta szegény palástolni hibáját a hirtelen haragú herceg elől, és olvasztott csokoládéba rejtette a cukormázas, odakapatott mandulákat.  A hercegnek azonban olyannyira ízlett a véletlen ihlette finomság, hogy a monda folytatása szerint Bordeaux lakosait pralinéval kárpótolta a VaLahányadIk Lajossal folytatott háborúskodás viszontagságaiért.

César de Choiseuil Plessis-Praslin

Másik történet szerint egy fiatal kukta az alkotó, aki César de Choiseuil Plessis-Praslin herceg chéfjének, Lasagne-nak dolgozott. A kis kukta véletlenül köpenyét a lábos aljára ragadt karamellbe lógatta. Midőn ezt észrevette kirántotta, s egyazon mozdulattal belecsapta a kikészített mandulába. Innen már csak egy aprócska lépés (…de óriási lépés az emberiségnek, Neil Amstrong szerint), hogy suttyomban meg is kóstolta. Szemfüles főnöke azonban lefülelte, sőt a figyelmetlen, torkos kukta kemény fülcibálása mellett, az ellesett technológiai sorrendet beillesztette saját konyhaművészetébe.

Az egyszerűbb változatú mese szerint ugyanitt, ugyanazon szereplőkkel, de mandulatolvaj kisgyerekek vezették rá a főszakácsot a világrengető felfedezésre. Olvasztott cukorba dobálták a zsákmányt. Pechjükre – és az emberiség szerencséjére – az illat lebuktatta őket.

Teljesen másképp mesélik, de főszereplő ismét Marshal du Plessis-Praslin, de már marsallként. A herceg ugyanis XIV. Lajos tábornoka volt. 1649-ben a híres Mazarin bíboros,  (Richelieu bíboros utóda: ld. kosztümös-kardozós filmek, Három testőr, D’Artagnan, Púpos, Vasálarcos és Tulipános Fan-Fan stb.), mint tapasztalt tárgyalót, őt küldte Bordóba (Bordeaux), hogy lecsendesítse a keménykezű király ellen lázadozó bordóiakat.

 

The Musketeers | Sexy Aramis, Naughty Porthos, Bitchy Athos

A város kapui becsapódtak a bátor tábornok mögött és egyedül maradt a hőzöngő polgárokkal. Szorult helyzetéből egy francia arisztokratához méltó huszárvágással vágta ki magát. A híres, akkor megalapozódó, haute cuisenne-t (és nem a lányrokont, hanem), a fennkölt-magas szellemiségű francia konyhát hívta segítségül és meghívta a polgárokat vacsorára.

Akik kimaradtak a XVII. sz.-i vacsoracsatából: Athos: Kiefer Sutherland, Porthos: Oliver Platt, Aramis: Charlie Sheen, d’Artagnan: Chris O’Donnell, 1993 Disney

Az epikus magasságokba emelkedő lucullusi (nem is hiszem, hogy szegényes magyar nyelvünk szókészlete megfelelő ezen habzsi-dőzsi leírására) lakomára 1649. december 14-én került sor. A nyolcfogásos grandiózus menüsort a cukros csokoládémázba burkolt mandula zárta, amit ezüsttányéron és aranykanállal szolgáltak fel (és nem kergette őket senki az asztal körül, aranykanállal a szájukban). A polgárok dühe pedig elolvadt a szájukban szétáradó ízkavalkáddal együtt – azaz megszületett a praliné.

A pralinék és bonbonok ma is a kedveskedés legkézenfekvőbb formái. Ajándékozz CheerUapp pralinékat CheerUapp online élménnyel!